ETUSIVU
  
   STKL

   
KATHY
   HOTELLI KOLI


ITÄ-SUOMEN SOSIAALI- JA TERVEYSPOLITIIKAN KEHITTÄMISPÄIVÄT 2002
Näiltä sivuilta löydät tietoa päivien ohjelmasta sekä kuvia ja tunnelmia.
STKL


LEHDISTÖTIEDOTE:
ROHKEAN RAIVAAJAN PALKINTO KIRSIKODILLE

Tämän vuoden Rohkean raivaajan palkinto on myönnetty Lieksassa toimivalle Kirsikodille uraa uurtavasta työstä kehitysvammaisten parissa.

Palkinnon myöntänyt Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys toteaa Kirsikodin olevan esimerkki siitä, miten yhden ihmisen unelmasta kasvaa yhteisö. Kirsikoti on tasa-arvoinen asuinyhteisö omille asukkailleen, mutta se tarjoaa ja kehittää toimintoja myös muille kehitysvammaisille. Se edustaa henkilökohtaista innostusta, kulttuuria ja asumisen integraatiota uutta luovalla tavalla.

Kirsikodin toiminta-ajatus on "Aito elämä yksilönä ryhmässä" ja taide on olennainen osa kodin elämää. Kuten palkinnon luovuttanut sosiaaliturvayhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Myyry toteaa: "Kirsikodissa tehdään taidetta tosissaan: tekijöitä ja yleisöä arvostaen." Kodin taiteilijoiden Hännätön kissa -näyttely on parhaillaan esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä.

***

Palkinto luovutettiin tänään (5.9.) Itä-Suomen alueellisilla sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivillä, jotka jatkuvat huomiseen hotelli Kolilla Lieksassa. Päiville osallistuu toista sataa sosiaali- ja terveysalan työntekijää arvioimassa kansalaisten hyvinvoinnin tilaa ja siinä tapahtuvia muutoksia. Päivät järjestää Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto yhdessä itäsuomalaisten sosiaaliturvayhdistysten ja lääninhallituksen kanssa. Päiviä voi seurata nettiosoitteessa http://kansalaistalo.jns.fi/koli.

***
Lisätietoja Rohkean raivaajan palkinnosta

Kirsikoti ry, Saarivaarantie 48, 81700 Lieksa, puh./faksi (013) 523215, sp. kirsikot@nettilinja.fi, www.nettilinja.fi/~kirsikot
Kirsikodin perustaja ja toiminnan vetäjä Raija Mikkonen, puh. 040 508 9084.

Palkinnon myöntäneen Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen sihteeri Elina Pajula, puh.
050 558 7460

HAASTATTELU 5.9.2002:
ARKEA JA TAIDETTA KIRSIKODISSA

Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen vuosittain myöntämä Rohkean Raivaajan tunnustuspalkinto luovutettiin tänä vuonna Lieksaan. Palkinnon sai kehitysvammaisten parissa ansiokasta ja uraa uurtavaa työtä tekevä Kirsikoti. Kolilla tunnustusta vastaanottamassa olivat Kirsikodissa asuvat Kirsi Mikkonen ja Marika Paalamo sekä hallituksen jäsen Pirjo Rusanen.

Kirsikotilaiset kertoivat toimintansa lähteneen liikkeelle lieksalaisen erityisopettaja Raija Mikkosen haaveesta perustaa kehitysvammaisten asumisyhteisö, jossa voitaisiin keskittyä taiteen tekemiseen. Nyt yhden ihmisen haaveesta alkunsa saanut Kirsikoti on toiminut jo kymmenen vuoden ajan kehitysvammaisten asumis- ja taideyhteisönä.

Asukkaita on tällä hetkellä viisi vakituista ja lisäksi yhteisössä on myös väliaikaisia paikkoja. Kirsikotilaisten mukaan heidän toimintansa on normaalia arjen elämistä yhteisine kodin töineen sekä taiteen tekemiseen syventymistä. Lisäksi Kirsikodissa järjestetään ulkopuolisille mm. taide- ja rippileirejä. Talon väki on ollut myös toteuttamassa kehitysvammaisten messua ja heidän taidettaan on ollut näyttelyissä ympäri maata, tällä hetkellä nykytaiteen museo Kiasmassa.

Vaikka kirsikotilaisten toiminta on saanut aiemminkin tunnustusta, on tunnustuksen saaminen heistä aina yhtä mukavaa. He myös uskovat olevansa "tekemässä taidehistoriaa", tuomalla vammaisten tekemää taidetta laajemminkin esille ja mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.